Alex Shephard schrijft elk jaar een redelijk hilarisch stuk over welke schrijvers de Nobelprijs zeker niet zullen winnen: https://newrepublic.com/article/167921/will-win-2022-nobel-prize-literature. Over Ernaux schrijft hij dat ze bijdraagt aan “France’s most important literary export: books about having an obsessive affair with someone who barely talks to you.”
Literatuurwetenschappers zijn de laatste jaren meer en meer geïnteresseerd in de Nobelpriis als studieobject: https://www.the-nobel-era.org/.
Literatuurprijzen zijn raar. Jim English is de mens die ze het best heeft begrepen, en hij vertelt er hier over.
HEKSEN EN MEMES
Steije Hofhuis beweert dat de uit de hand gelopen heksenvervolgingen uit de 17de eeuw het gevolg waren van een besmettelijk idee. Hij onderzoekt een nieuw verklaringsmodel voor de angst voor hekserij, de darwiniaanse culturele evolutie. Lees er alles over in dit artikel in NRC.
Benieuwd naar de alternatieve verklaring van de briljante Lucy Worsley? Bekijk de BBC documentaire hier.
AUDIOBOOKS vs. TEKST
Het Post 45 Data collective kijkt met digitale analysetechnieken naar hoe cultuur functioneert, hierzo.
Karl Berglund zegt interessante dingen over audiobooks.
Een ander fenomeen: bestsellerlijsten, die niet zo transparent zijn als je zou dromen.
STEEN VAN ROSETTA
Al 200 jaar kunnen we hiërogliefen lezen en dat hebben we volledig te danken aan Jean-François Champollion. Hij kraakte de code het eerst en op 27 september 1822 stelde hij zijn paper voor aan de Academie des Inscriptions et Belles Lettres.
In de podcast zoomen we dieper in op de tekst zelf. Die gaat over de jubileum van Ptolemaeus V. Zo’n symbolisch monument was nodig in tijden van burgeroorlog en crisis. Meer weten over de steen en de tekst? Kijk dan hier en hier.